Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο εγωκεντρισμος των γιορτων(γυναικας σημερα,ας πουμε....αηδιες)

Τι είναι Αγάπη; 


Μιλάμε πολύ για την αγάπη. Την αγάπη που έχει κανείς για την πατρίδα του, την αγάπη της οικογένειας, την αγάπη του Θεού, την αγάπη του ανθρώπου. 'Αγαπώ αυτό το βιβλίο'. Έτσι, για να μάθει κανείς τί είναι η Αγάπη, για να τη συναντήσει όπως συναντάει κανείς ένα άρωμα που δεν το μύρισε ποτέ πριν, πρέπει να βγάλει το βάρος από τούτη τη λέξη, να την καθαρίσει απ' όλα τα πράγματα που έχουμε δώσει σε αυτή τη λέξη.
Και χρειάζεται να μάθει κανείς για τον εαυτό του τί είναι το πράγμα που ονομάζει αγάπη.
Ίσως αυτή να είναι η τελική λύση για όλες τις δυσκολίες του ανθρώπου, τα προβλήματα και τις εργασίες του.
Επειδή όταν λέει ο άντρας "σ' αγαπώ", και η γυναίκα λέει "σ' αγαπώ", είναι Αγάπη?

Ή υπάρχει σ' αυτό μία αισθησιακή ευχαρίστηση, κατοχή, καταπίεση, άνεση, ικανοποίηση? Κι όλα αυτά τα ονομάζουμε αγάπη, και μπορεί να είναι, καθώς ο άνθρωπος έχει διατηρήσει τούτο το πράγμα που ονομάζεται αγάπη μέσω της οικογένειας. Λοιπόν, για να μάθει κανείς τί είναι η αγάπη, όχι θεωρητικά, όχι αφηρημένα, αλλά πραγματικά, χρειάζεται να καταλάβει το αν η αγάπη έχει κανένα αντίθετο.
Οι περισσότεροι από μας μισούν τη βία. Είμαστε ζηλιάρηδες, θέλουμε να έχουμε αγαθά, είμαστε καταπιεστικοί και με πολλές αναστολές, κι όμως λέμε "σ' αγαπώ". Μάθετε τη φύση αυτής της αγάπης στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση, και την αγάπη που είναι ολοκληρωτική επαφή σ' όλες τις σχέσεις, επειδή μόνο μία ολοκληρωτική επαφή είναι ολοκληρωτική σχέση.
Αλλά αν σας αγγίξω μόνο σε διαφορετικά σημεία, σεξουαλικά, αναζητώντας ανάπαυση, καταπίεση, τότε είναι αυτό αγάπη, είναι αυτό σχέση?


Λοιπόν, για να μάθει κανείς, ή μάλλον για να το συναντήσει, χρειάζεται πρώτα να μάθει τί σημαίνει σχέση. Όχι μόνο η σχέση με πράγματα, με σπίτια, έπιπλα, αλλά επίσης με ανθρώπους και ιδέες. Αυτό που κατέχουμε, είμαστε. Αν κατέχετε ένα σπίτι, τα έπιπλα, την οικογένεια, μια ιδέα, είσαστε αυτό - ολοφάνερα. Λοιπόν, είναι η κατοχή σε οποιαδήποτε μορφή, Αγάπη? Δε γεννά η κατοχή άγχος, φθόνο, ζήλια, καταπίεση, φόβο? Κι όταν υπάρχει φόβος, καταπίεση, είναι αυτό Αγάπη? Και σ' αυτή τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τον άντρα, τον άντρα και τη γυναίκα, κλπ, αν σ' αυτή τη σχέση υπάρχει μια εγω - κεντρική δραστηριότητα - είτε είναι η εγω - κεντρική δραστηριότητα της γυναίκας ή του άντρα - δε χωρίζει τα δύο ανθρώπινα όντα?


Μολονότι λέμε ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλο, ο καθένας επιδιώκει το δικό του ιδιαίτερο μονοπάτι, τον ιδιαίτερο σκοπό του, και μπορεί να υπάρχει αγάπη όταν υπάρχει επιθετικότητα, όταν υπάρχει ανταγωνισμός? Ολοφάνερα, το μίσος και η ζήλια δεν είναι αγάπη.
Αλλά για μας η αγάπη περιέχει ζήλια, γιατί σ' αυτή την αγάπη υπάρχει κατοχή. Για μας, τότε, η αγάπη είναι επιθυμία και ευχαρίστηση.
Κι απ' αυτή την επιθυμία κι ευχαρίστηση παρουσιάζονται σεξουαλικά προβλήματα. Αναρωτιέμαι γιατί ολόκληρος ο κόσμος βασανίζεται από τούτο το πρόβλημα. Όλες οι εφημερίδες, τα περιοδικά, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, μιλάνε γι' αυτό. Έχει γίνει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα στον κόσμο. Γιατί?


Εν μέρει οι θρησκείες έχουν διατηρήσει το πρόβλημα, επειδή έχουν πει πως είναι κακό... για να βρείτε το Θεό πρέπει να είσαστε άγαμοι, δεν πρέπει να παντρευτείτε... Για να υπηρετήσετε το Θεό πρέπει να είσαστε εργένηδες, επειδή το σεξ είναι μια αποστροφή για όλες τις θρησκείες. Κι επίσης έχι γίνει ένα πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, επειδή διανοητικά δεν έχουν διέξοδο, διανοητικά είναι σκλάβοι, δεν είναι ελεύθερα ανθρώπινα όντα... διανοητικά υπακούετε, ακολουθείτε, διαβάζετε αμέτρητα βιβλία... τί να σκεφτείτε και τί να κάνετε και τί να μην κάνετε, έτσι διανοητικά όλη τούτη η ενέργεια καταπνίγεται...
...
Έτσι, το σεξ έχει τη δικιά του θέση... δε συζητάμε ποιά είναι η σωστή θέση. Αλλά θ' ανακαλύψει κανείς ποιά είναι η σωστή του θέση όταν καταλάβει την Αγάπη, που δεν είναι επιθυμία και ευχαρίστηση. Η Αγάπη δεν είναι το αντίθετο της ευχαρίστησης και της επιθυμίας...
...
Τότε η αγάπη δεν έχει αντίθετο. Τότε η Αγάπη δεν έχει σύγκρουση.
Και χωρίς αυτή την Αγάπη, κάνετε ό, τι θέλετε, δεν θα τελειώσουν τα προβλήματά σας.
Μπορείτε να ανήκετε στις πιο τελευταίες ομάδες, ή να ξέρετε όλους τους ψυχολόγους, όλους τους τσαρλατάνους ή όλους τους ανθρώπους που διδάσκουν στοχασμό κι όλα τα συναφή...
είναι μόνο όταν υπάρχει αυτή η αγάπη, που υπάρχει ειρήνη.  


Κρισναμούρτι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου