Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γιν-Γιανγκ



 

Το Γιν και το Γιάνγκ είναι οι δύο αντίθετοι και συμπληρωματικοί πόλοι της φύσης.
Το Γιάνγκ είναι το άσπρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για την κίνηση, την επιθετικότητα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την αρσενική δύναμη, τα επιβεβαιωμένα συναισθήματα, τον Ουρανό, το φως, τη λαμπρότητα, τη φωτιά, τη τόλμη, τα βουνά που διεισδύουν στον ουρανό, το θερμό, το σκληρό, το ζεστό. Γιανγκ σημαίνει ''σημαίες που κυματίζουν στον ήλιο'' δηλαδή λαμπρό ή φωτεινό.
Το Γιν είναι το μαύρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, τη δεκτικότητα, το θηλυκό στοιχείο, την έλλειψη ζωής, τη σελήνη, τη νύχτα, το ψυχρό, τις κοιλάδες της φύσης που δέχονται και συντηρούν, προστατεύουν τη ζωή μέσα τους, τη μήτρα στα γυναικείο σώμα, τις σπηλιές, τα στάσιμα νερά, το αδύναμο, το απαλό, το υποχωρητικό, τα σκοτεινά και ύπουλα συναισθήματα. Γιν σημαίνει ''συννεφιασμένος, σκοτεινιασμένος''.
 Το γιν και το γιανγκ, παρόλο που είναι αντίθετα μεταξύ τους, είναι σαν να αγκαλιάζει το ένα το άλλο, είναι σαν να συνυπάρχει ειρηνικά το ένα με το άλλο. Βλέπουμε επίσης ότι μέσα στο γιανγκ (μέσα στο άσπρο μέρος του συμβόλου) υπάρχει μια μαύρη τελεία και αντίστοιχα μέσα στο γιν (μέσα στο μαύρο μέρος του συμβόλου) υπάρχει μια άσπρη τελεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γιν χωρίς γιανγκ, δεν υπάρχει γιανγκ χωρίς γιν. Δεν υπάρχει καλό χωρίς κακό, ή κακό χωρίς καλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου